Een Cirkeltje! In het Atelier bij.....

12 april 2023
3 DSC 0228

In het Atelier bij ........

Men zegt wel eens “Je bent met je gat in de boter gevallen”!

Nou dat gevoel had ik toen we in Winssen terecht kwamen.

Het ene Cultuur uitstapje in het dorp was nog niet achter de rug of het volgende kondigde zich alweer aan. Zo zat ik in het cultuurkerkje naar een fantastisch koor te luisteren om vervolgens even later in een dijkhuisje te genieten van kunst opgeluisterd met een voordracht . Het verbaasde mij ook dat in een relatief klein dorp nogal wat mensen wonen die op de een of andere manier met “Kunst” bezig zijn. Corona was dus wel een flinke spelbreker in dat Kunst-hoppen.

En nu komt die!!!                                                                                                                              

Dat van “Je bent met je gat in de boter gevallen” Laat nou toch een kunstenares in mijn straat wonen en niet zomaar de minste!

Dus voor dit artikel schoof ik lekker bij de kachel aan In het Atelier bij …

Riëtte van Dijk”. 

Geboren in 1948 te Beek en Donk (Brabant) en woonachtig en werkzaam in Winssen sinds 1997.

Het is gezellig in haar Atelier, omringd door haar werk. Kleine bronzen figuurtjes, al dan niet af, staren mij aan. Werk waar ze de laatste periode druk mee is. Een succesvolle nasleep van haar laatste expositie in het Kerkje van Persingen.Tegen de muur staan en hangen de nieuwe werken in wording voor de komende expositie. Iedere avond branden de lichten in haar atelier en is ze gedreven en gepassioneerd aan het werk. Daarnaast haalt ze grote voldoening uit het lesgeven en begeleiden van cursisten.

Riëtte schrijft inmiddels geschiedenis met grote projecten die ze in het verleden samen met haar cursisten op poten heeft gezet. Verschillende disciplines kwamen dan bij elkaar in Atelier Vording.  Daar zijn prachtige dingen uit voortgekomen, zegt ze, Kunst met misschien een kleinere “K” maar wel Kunst!

Riëtte vindt het lastig om over haar werk te vertellen, mijn werk is niet leuk zegt ze, wel zacht. Politiek geëngageerd en mild benadrukt ze. Daardoor bereik ik mensen en ook mezelf. Anders hebben dingen geen zin, het moet een milde reactie zijn. In mijn werk kun je zien dat het niet allemaal even gezellig is in de wereld. Het mag leuk zijn maar daar moet wel iets bij.

De inspiratie haal ik uit mijn eigen leven en uit het werken. Op dit moment ligt mijn passie bij groot werk met brons, was, textiel en waardeloos materiaal. Daar ligt voor nu de toekomst….Groot werk!

Nou, ik heb al iets mogen zien en kan niet wachten op het eindresultaat. Deze zomer is er in ieder geval werk van Riëtte van Dijk te zien in

Galerie en beeldentuin “de Hulenhof” te Zelhem.

De galerie is geopend vanaf 20 juli t/m 1 oktober

Kris,

3 DSC 0227