Een Cirkeltje!

07 februari 2023

De Cirkel

Onlangs werd mij gevraagd of ik af en toe iets wilde schrijven over KUNST in DE CIRKEL. Een blad wat 10 keer per jaar uitkomt in de Gemeente Beuningen. Ik heb er even over moeten nadenken want Gho...... nou ja allerlei gedachten die ons mensen niet vreemd zijn. Onder het kopje "Een Cirkeltje" wil ik ze jullie niet onthouden. 

Hieronder het eerste stukje. Veel leesplezier!

DSC 0193
Chemin de Saint-Anne 1946. Olieverf op doek 45 cm x 55 cm

En wat lag er onder de kerstboom?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, wat lag er voor mij onder de kerstboom?Gevraagd natuurlijk aan de Kerstman en gekregen! Een boekje over de kunstschilder, Wim Oepts .

Nu hoor ik jullie denken “Wim Oepts” wie is dat. Niet zo vreemd want onder het grote publiek is hij niet zo bekend. Pas vanaf de jaren ’60, als Nederlandse verzamelaars zijn werk gaan kopen, komt daar enige verandering in. En dus ben ook ik hem zelf nog niet zo heel lang geleden tegen gekomen. Vandaar het boekje onder de kerstboom natuurlijk.

In ieder geval is hij een Nederlandse kunstschilder met een prachtig kleurrijk oeuvre. Geboren te Amsterdam op 22 december 1904 en overleden in Parijs op 22 maart 1988. Ik viel als een blok voor het werk uit zijn Franse periode. Na de tweede wereldoorlog in 1946 keert hij terug naar Parijs en spendeert zijn zomers in het zuiden voornamelijk in Saint-Tropez. De schetsen en tekeningen die hij daar maakte werkte hij tijdens de winter uit in zijn atelier te Parijs.

Het kleurgebruik is overweldigend mooi. Felle kleuren! Onnatuurlijk toegepast in contrasterende hoekige vlakken. Groene luchten, blauwe bomen en knalgele straten zijn niet ongewoon in het werk van Oepts. Spannende composities en een intrigerend spel tussen abstract en figuratief maakt het voor mij zeer interessant.

Werk met een eigen karakter!

Bijkomend ben ik zelf nogal verliefd op de zonnige zuiderse landschappen en het zinderende licht wat de hemel groen kleurt en de velden blauw. Het is die verliefdheid die ik terug vind in de schilderijen van Oepts. Het maakt dat ik blijf kijken, er heel blij van word en mijn ziel een beetje oplicht.

Op dit moment loopt nog tot 12 februari een tentoonstelling in

MUSEUM JAN te Amstelveen onder de titel                                                                                   “ WIM OEPTS EN DE SCHILDERS VAN HET ZONNIGE ZUIDEN”

Een kleurrijk begin van een nieuw jaar!

KRIS,